Granatäpple ger bättre minneOm du känner att ditt minne börjar svikta i takt med att du blir äldre kan ett dagligt glas granatäpplejuice hjälpa. Neurologer vid University of California i Los Angeles kunde se på MRT att granatäpplejuice förbättrar samarbetet mellan delar av hjärnan som inblandade i hjärnans minnesfunktion.


Granatäpplen innehåller ämnen som bidrar till bättre fungerande blodkärl. Detta är anledningen till att granatäpple kan bidra till att förbättra minnesfunktion hos äldre. När vi åldras täpps blodkärlen i hjärnan upp, och på så sätt försämras vårt minne. Granatäpple kan att bekämpa detta.


Forskarna testade denna teori i ett experiment som involverade 28 frivilliga med en medelålder på 62-63, samtliga ansåg sig vara glömska. Hälften av dem fick en smaksatt läsk utan innehåll av aktiva ingredienser [Placebo] under fyra veckor. De andra fick ett stort glas granatäpplejuice [PJ].


Koncentrationen av urolithin-A i blodet hos den senare gruppen steg. Urolithin-A är en metabolit av ellagsyra, av vilka stora mängder finns i granatäpple.


Före [Tid 1] och efter [Time 2] utvärderadde forskarna försökspersonernas minne. De gjorde detta genom att först läsa upp en lista med ordpar till dem. Sedan läste de upp den första delen av varje par och frågade försökspersonerna om de kunde minnas den andra delen.
Figuren nedan visar att granatäpple-tillskott ökade antalet ord som försökspersonerna kunde minnas.Under minnestestet lät forskarna också magnetröntga försökspersonernas hjärnor, som resulterade i de skanningar som återges nedan.


Dessa visar hjärnaktiviteten vid slutet av testet, när försökspersonerna försökte minnas rätt ord. I granatäpplegruppen var de basala ganglierna, thalamus och hippocampus aktiva. Detta var inte fallet för placebogruppen.

Vitaminer på Gymgrossisten.com