Topp 3 kosttillskott för att sänka kortisol


Ihållande höga kortisolnivåer har nedbrytande effekt på friska muskler och ben, saktar ner läkning och normal cellförnyelse, försämrar matsmältning, ämnesomsättning, mental funktion och immunförsvar. Det finns ett antal kosttillskott som motverkar detta. Nedan är mina topp 3 bästa tillskott att ta för att minska kortisolnivån.

1. MagnesiumInte så spännande kanske? Magnesiumets effekt ska dock inte underskattas. För det första har det visat sig att magnesiumbrist ökar ångest och depression. Och när du lider av magnesiumbrist sänks gränsen som ska passeras för att binjurarna ska börja producera "fight-or-flight"-hormoner. Det innebär att även relativt små saker får kortisol, adrenalin och noradrenalin att skjuta i höjden.

Magnesium finns att köpa på Gymgrossisten

2. C-vitamin


C-vitamin är inte bara bra för att förhindra en vanlig förkylning, men det kan också hjälpa dina binjurar att fungera normalt. C-vitamin är i själva verket absolut nödvändigt för binjurfunktion. Det krävs för skapande av noradrenalin, adrenalin och dopamin - och syntes av testosteron, kortisol och aldosteron.

Studier har visat att C-vitamin som tas i rätt mängd (cirka 1500 mg/dag) bidrar till att sänka mängden kortisol, norepi, och epinefrin som producerats pga fysisk stress.

C-Vitamin finns att köpa på Gymgrossisten

3. Ashwagandha

Denna ört är vad som är känt som en adaptogen. Det gör vad namnet anspelar på - det hjälper kroppen anpassa sig. Ashwagandha är särskilt bra på att hjälpa binjurarna att anpassa sig till stress. För att uttrycka det i de mest grundläggande termer: Det hjälper dig att producera stresshormoner när du behöver dem och sluta producera dem när du inte gör det.

Studier har visat att ashwagandha minskar ångest, förbättrar immunförsvaret och förbättrar sömnen. Studier har också visat att örten ökar testosteron, vilket jag skrivit om tidigare här: Topp 10 tillskott för mer testosteron