Arginin har en anabol effekt

Kroppsbyggare som börjar använda L-arginin kommer troligtvis utvecklas snabbare. Enligt en polsk studie som kommer att publiceras i tidskriften Strength & Conditioning Research, ökar höga doser av denna aminosyra produktionen av IGF-1 och tillväxthormon.


De mest populära kosttillskotten som innehåller L-arginin och dess analoger eller prekursorer är “NO-boosters”. Om du tar 10 g L-arginin eller ett närbesläktat ämne dagligen, är det sannolikt att de fungerar. Det är den dos som polackerna gav 9 styrkelyftare med en ålder mellan 18 och 33, under 3 veckor. För att vara exakt: försökspersonerna tog 3 g L-arginin, 2,2 g L-ornitin och 12 mg vitamin B12, två gånger om dagen. Ornitin är en prekursor för arginin. En kontrollgrupp bestående av åtta idrottare tog placebo.


Polackerna fick styrkelyftarna att göra endast ett fåtal sets under de 3 veckor som studien pågick. Lyftarna utförde bara bänkpress, knäböj och marklyft. För varje övning gjorde de 5-8 sets bestående av 1-3 reps. Vikten var 90-120 procent av vikten vilken de bara kunde hantera 1 rep.


Under de tre veckorna som studien varade, ökade koncentrationen av tillväxthormon hos arginin-användarna.
Koncentrationen av IGF-1 ökade för arginin-användarna, men med mindre.
Tillskottet hade liten effekt på bindningsproteinet IGFBP-3, och ingen effekt på kortisol och testosteronnivåer. Tillskottet hade också endast en mycket liten effekt på muskelskademarkörer såsom mjölksyra [LA] och mjölksyradehydrogenaser [LDH]. Detta kan bero på att försökspersonernas träningsvolym var så liten och att de inte tränade till “failure”, att de inte tränar tillräckligt hårt. Om de hade tränat hårdare, kanske tillskottet hade haft effekt.
De positiva effekterna av tillväxthormon och IGF-1 borde vara tillräckligt stora för att öka muskeltillväxten. I teorin. Men om L-arginintillskott verkligen ger mer styrka eller muskelmassa är svårt att säga utifrån studien.


Förresten, kosttillskottsindustrin påstår inte att NO-boosters ökar muskeltillväxt på grund av de tillväxtfaktorer som de levererar. Industrin har gjort gällande att L-arginin omvandlas till kvävemonoxid, NO. Och NO förbättrar förmodligen anabola processer i muskelcellerna.

Exklusivt rabatterbjudande:
Källa: