Magnesium höjer testosteron med 25 procent

Magnesiumtillskott ökar idrottares testosteronnivå, skriver turkiska forskare vid Selcuk University. Enligt deras publikation, stiger testosteronnivån med en fjärdedel om du tar ett gram magnesium dagligen och utför intensiv träning.


Tanken att idrottare reagerar bra på magnesiumtillskott är inte så konstig. Dietister uppskattar vårt magnesiumbehov vid 4 mg / kg / dag. Celler behöver magnesium för att producera energimolekylen ATP och skyddande enzymer. Men enligt amerikanska undersökningar får sjuttio procent av [den amerikanska] befolkningen inte i sig tillräckligt av mineralen. Detta beror på att människor inte längre konsumerar tillräckligt med fullkorn, spenat, nötter och bönor - samtliga bra magnesiumkällor.


Epidemiologiska studier av äldre människor har visat att ju mer magnesium de konsumerar, desto större muskelstyrka. En möjlig förklaring är att magnesium får testosteron att fästa sig mindre lätt till det bindande proteinet SHBG, och att koncentrationen av fritt testosteron i blodet stiger som följd.


Forskarna vid Selcuk University gjorde ett experiment med 30 manliga studenter mellan 18 och 22. Tio hade en stillasittande livsstil och tjugo tränade taekwondo fem gånger i veckan i mellan nittio minuter och två timmar varje pass.


De tio personerna med stillasittande livsstil fick 10 mg / kg kroppsvikt magnesium i form av magnesiumsulfat varje dag i fyra veckor [Group 1]. De kampsportsutövande [Group 2] fick samma dos, och den tredje gruppen tog ingenting [Group 3].


Innan de började ta tillskottet mättes deras testosteronkoncentration i blodet. Detta gjordes i vila [Rbs] och efter att ha tränat med hög intensitet tills utmattning [Ebs]. Efter fyra veckor av att ta kosttillskottet mätte forskarna åter testosteronkoncentrationen i vila [Ras] och efter fysisk utmattning [Eas].


Tabellen nedan visar det totala testosteronvärdet. Den nedre tabellen visar det fria testosteronvärdet.

Mest märkbara ökningen är fritt testosteronnivån i grupp 2 i vila: 24 procent. I grupp 3, som inte tog magnesium, är ökningen 15 procent. Enligt forskarna är den testosteronhöjande effekten av magnesium tillräckligt stark för att förbättra idrottsprestationer.
Exklusivt rabatterbjudande: Magnesium på Gymgrossisten.com


Källa: