Topp 3 kosttillskott mot ledontLedont, ledsmärta, ledvärk - kalla det vad du vill. Det är något som tusentals människor dagligen lider av. Men vad många av dessa inte vet är att man med de rätta tillskotten drastiskt kan förminska smärtan. Jag kommer nedan räkna upp mina topp 3 bästa kosttillskott mot ledont.1. Glukosamin

Glukosamin finns naturligt i kroppen, och är avgörande för broskproduktion. Den är närvarande i vätskan runt lederna och agerar som byggstenar för leder.

Glukosamin är en naturligt förekommande förening som finns i skalen av kräftdjur som krabbor och humrar, skal från skaldjur, djurben, benmärg, och svampar. Glukosamin är ett kosttillskott och inte en farmaceutiskt läkemedel.

Kliniska studier säger att Glukosamin är säkert och är fördelaktigt för ledvärk.2. Kondroitin

Kondroitin finns i brosket och ansvarar för broskets motståndskraft. Den förhindrar inverkan av enzymer som förstör brosk. Kondroitinsulfat är tillverkad från animaliska källor, såsom ko brosk. Kondroitin bibehåller strukturell integritet av vävnaden och kan förhindra regenerering av skadad centralnerv.

OARSI (Artros Research Society International) rekommenderade kondroitinsulfat som den näst mest effektiva behandlingen för måttliga fall av artros.

Kondroitin finns att köpa på gymgrossisten, HÄR.3. Metylsulfonylmetan (MSM)

MSM tillför lederna, brosk, hud, hår och naglar med svavel vilket har en stärkande påverkan. MSM sägs vara ett av de bästa tillskotten mot ledsmärta.

MSM är ett ämne som finns naturligt i växter, djur och människor. Det stärker immunförsvaret och bekämpar antimikrobiell infektion -  men det är ännu inte kliniskt bevisat.

MSM finns att köpa på gymgrossisten, HÄR.