Ginkgo biloba skyddar äldre mot Alzheimers

Om människor i åldern 85 år och uppåt skulle börja ta kosttillskott som innehåller Ginkgo biloba extrakt, skulle deras chanser att utveckla den första fasen av Alzheimers sjukdom minska, detta enligt forskning från Oregon State University.

Forskarna genomförde ett experiment med 120 personer över 85 års ålder, under en tre-och-en-halv årsperiod. Sextio av försökspersonerna tog placebo, de övriga sextio ett ginkgo-extrakt, tre gånger om dagen. De som tog ginkgo fick ett 240 mg extrakt som bestod av 6% terpenlaktoner och 25% flavonglykosider.

Samtliga testpersoner var 100% mentalt friska vid början av experimentet, och hade en “Clinical Dementia Rating” (CDR) av noll. Figuren nedan visar när och hur många testpersoner utvecklat en CDR på 0,5, en poäng som representerar "extremt milda" tecken på demens.

Även om bilden ovan antyder något annat, fanns det inget statistiskt samband mellan att ta ginkgo extrakt och att inte ha tecken på demens. Dock uppstod ett samband när forskarna också tog i beaktande hur troget testpersonerna tog sina ginkgo tabletter. När äldre människor faktiskt tog sitt tillskott regelbundet, minskades chansen att halka efter i mentala förmågor med en faktor av tre.

Ginkgo kan ha biverkningar, dock. Forskningen visar att personer som använder ginkgo ofta har tunnare blod, och som ett resultat av det, också en högre chans att få blödningar.
På grund av den åldrande befolkningen, är demens ett växande problem. Så forskarna är intresserade av allt som minskar risken för demens.


Källa: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18305231