Svenska forskare: mer muskler ger längre liv.

Ju mer muskelmassa personer över 65 har, desto mindre är deras chans att dö. Muskelmassa ger ökad livslängd, enligt forskare från Umeå universitet.


De svenska forskarna använde data från 921 män och kvinnor i åldrarna mellan 65 och 89, som de hade samlat sedan 1991. Forskarna fastställde männen och kvinnornas kroppssammansättning eftersom de forskade om benskörhet. I mitten av 2009 tog forskarna reda på vilka män och kvinnor som fortfarande var i livet, och sökte sedan efter ett samband mellan överlevnad och kroppssammansättning.


I tabellen nedan sammanfattas de samband de hittade. Bland kvinnorna var dödligheten  lägre ju högre deras muskelmassa, men fettmassa hade också en skyddande effekt. Gynoid fett verkar i synnerhet ha en skyddande effekt. Detta är det fett som man ofta förknippar med kvinnor, det som brukar sitta på höfterna.
För män minskade muskelmassa också dödligheten. När det gäller mängden fett, verkar det som att det finns en optimal mängd för män. Män med mycket lite fett är mer sannolika att dö, och det gäller även män med mycket fett. Om den optimala mängden kroppsfett sitter på en typiskt manligt plats - alltså på buken - eller inte, tycks spela marginell roll.


Om våra svenska forskare har rätt gällande detta, borde styrketräning rimligtvis resultera i ökad livslängd. Ännu en anledning att börja styrketräna alltså!

Besök Gymgrossisten.com

Källa:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22820447