Ökad fettförbränning med extra protein

Att tappa fett och bygga muskler samtidigt. Det kan åstadkommas med ett billigt proteinpulver.


Viktminskning med konditionsträning går fortare ju mer protein din kost innehåller, och mindre fett och kolhydrater, enligt forskare vid Maastricht University.


Att en proteinrik kost fungerar bra för viktminskning är gamla nyheter, men denna studie kastar mer ljus på mekanismen bakom detta. Forskarna gjorde ett experiment med 16 försökspersoner: 12 av dem fick under tre månader en kost som innehöll relativt mycket protein, medan 4 åt sin vanliga kost.


Den proteinrika dieten krävde inte mycket förändring i matvanor. Försökspersonerna ersatte tre normala måltider om dagen med en proteinberikad milkshake, en pudding och en soppa eller müsli.


Omedelbart före och efter tremånadersperioden fick försökspersonerna cykla på fastande mage direkt på morgonen. Forskarna fick försökspersonerna att stegvis cykla snabbare, och mätte hur mycket fett de brände. Figuren nedan visar resultaten av dessa tester.
Fettförbränningen var som högst vid 51 procent av VO2max. Det är i underkant, men inte ovanligt för otränade individer. Under testet [FatMax] ökade den maximala fettförbränningen i gruppen som hade ätit mer protein. Denna grupp har dock inte kommit i bättre form.


De skuggade raderna i ovastående tabell är de med statistiskt signifikanta effekter. För kroppsbyggare var ökningen i proteinintaget att räkna som minimal, men det hade en betydande effekt på kroppssammansättningen.


Forskarna misstänker att den proteinrika kosten ökar muskelmassan. Vilande muskler använder fett som sin huvudbränsle. Detta förklarar varför fettmassan minskar, åtminstone delvis. Men det verkar finnas ett annat sätt på vilket en proteinrik kost höjer fettförbränningen: aktiva muskler bränner mer fett om du konsumerar mer protein.

Protein på Gymgrossisten.com


Källa:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20826169