Fuskät för bättre viktnedgång

Många dietister rekommenderar sina klienter som följer en kalorifattig diet att under vissa dagar äta vad de vill. Detta för att hålla moralen uppe, brukar det sägas. Detta tillvägagångssätt fungerar bra, upptäckte dietister vid Shahid Beheshti University of Medical Sciences i Iran. Inte så mycket på grund av att det gör det lättare att hålla sig till sin diet, utan eftersom de uppnådda resultaten inte försvinner lika snabbt när du börjar äta normalt igen.


Forskarna gjorde försök på två grupper, vardera bestod av 37 kvinnor med ett BMI på 25-37. Kvinnorna var mellan 26 och 50 år.


En grupp följde en traditionell - men strikt - kalorisnål diet i 6 veckor. Kvinnorna minskade sitt kaloriintag till 55 procent av sin vilande ämnesomsättning. Den vilande ämnesomsättningen är den mängd kalorier du förbränner i vila.


Den andra gruppen följde en ännu strängare diet, som bestod av två cykler av 2 veckor. Den första delen av cykeln tog 11 dagar, under vilken kvinnorna endast åt 45 procent av den mängd kalorier deras kropp förbränner under vila. Den andra delen av cykeln varade i 3 dagar, under vilka kvinnorna kunde äta så mycket de ville.


Efter 6 veckor lät forskarna kvinnorna följa en annan diet under fyra veckor som bestod av exakt tillräckligt med kalorier för att de skulle behålla sin nya kroppsvikt.


Resultat
Kvinnorna i både gruppen som enbart följde en kalorierestriktionsdiet och den gruppen som också “fuskåt”, förlorade samma mängd kilo. Men efter att de hade avslutat sina viktminskningsdieter, ökade kvinnorna i kalorirestriktionsgruppen [CR] mer i kroppsvikt än vad kvinnorna i fuskätargruppen [CS] gjorde.
Effekten är ännu mer dramatisk om man tittar på fettmassan. Efter att kalorirestriktionsgruppen upphörde med sin diet återfick de fettmassan snabbt igen, men det hände inte för fuskätargruppen
Förklaring
Kvinnorna som följde den strikta kalorirestriktionsdieten började förbränna färre kalorier i vila, medan ämnesomsättningen för personer ur fuskätargruppen förblev konstant.
Slutsats
"Effekten av en kalorshiftande[fuskätande] diet på viktminskning var mer ihållande än den andra, under perioden då båda grupperna hade en 1 månaders uppföljningsperiod med ungefär samma kaloriintag", skriver forskarna i en sammanfattning. "Ytterligare analys föreslog medverkan av reducerad vilande ämnesomsättning i viktökning hos försökspersoner följandes en strikt kalorirestriktionsdiet under uppföljningsperioden, som förblev i halter nära utgångsvärdet."

Hälsokost på Gymgrossisten.com