Träna under graviditeten - Ingen fara enligt forskning.

Läkare brukade berätta för gravida kvinnor att de bör undvika fysisk träning till varje pris. Men så är det inte längre. Ny inställning är att motion är bra för gravida kvinnor och deras ofödda barn - förbehållet att de bör undvika intensiv träning under de sista månaderna av graviditeten. Enligt idrottsforskare vid spanska Universidad Politécnica de Madrid, finns det ingen anledning att stoppa gravida kvinnor från att följa ett lätt träningsprogram ända fram till förlossningen.


Forskarna publicerade resultaten av sin studie i American Journal of Obstetrics & Gynecology. De gjorde ett experiment med 142 kvinnor, varav hälften inte var fysiskt aktiva varken före eller under graviditeten. Den andra hälften var inte aktiva före graviditeten, men började öva från tredje månaden av graviditeten under övervakning från en tränare.


Kvinnorna gick till gymmet tre gånger i veckan, där de gjorde en kort uppvärmning, följt av träning med hjälp av vikter som vägde max 3 kg. De gjorde sit-ups, biceps curls, triceps extensions, lateral raises, sittande bänkpress, seated lateral row, lateral leg elevations, knee extensions och leg curls.


"Liggande ställningar och övningar som involverade extrem stretching och led-ansträngning, ballistiska rörelser, hopp, och de typer av övningar som utförs på rygg bör undvikas", skriver forskarna. "För att minimera hjärt stress, instruerade vi särskilt deltagarna att undvika Valsalvamanövern [andningsteknik]."


Kvinnorna fortsatte att träna ända fram till förlossningen. Efteråt tittade forskarna på hur deras förlossning hade gått, och hittade inga märkbara skillnader mellan de två grupperna.
Träningsprogrammet hade ingen effekt på det ofödda barnet heller. Så måttlig träning är säkert för gravida kvinnor, är forskarnas slutsats.


Tidigare studier har visat att kvinnor som springer eller tränar aerobics har mindre chans för komplikationer om de fortsätter med lätt träning under graviditeten.

Träningsredskap på Gymgrossisten.com