Vitamin K2 ökar testosteron

Näringsfysiologer vid Tohoku University i Japan säger att hanråttor syntetiserar mer testosteron om de får mat som innehåller höga halter av vitamin K2.


Vi behöver K2 för att vitala enzymer ska fungera korrekt. Dessa enzymer innefattar bland annat de som syntetiserar koagulerande ämnen, och de som fixerar kalcium i skelettet - men K-vitamin har förmodligen många fler funktioner. Den japanska forskningen inrättades för att lära mer om dessa okända funktioner av vitamin K2.


Forskarna gav en grupp försöksdjur livsmedel som innehöll små mängder av vitamin MK-4 (en form av vitamin K2) -0,75 mg per kg - och den andra gruppen fick mat som innehöll höga halter av vitamin MK-4 -75 mg per kg. Experimentet varade i fem veckor. I den grupp som fick en stor mängd MK-4 ökade djurens testosteronnivåer och deras testikeltestosteronkoncentration allteftersom experimentet fortskred. Vitaminet hade ingen effekt på nivån av LH, hypofyshormonet som stimulerar produktionen av testosteron i testiklarna.


Kosten med högt innehåll av vitamin K orsakade en ökning av aktiviteten av enzymerna PKA och CREB i testiklarna. Och detta i sin tur orsakade sannolikt att enzymet CYP11A blev mer aktivt. Detta enzym ansvarar för syntesen av testosteron.


När forskarna upprepade deras experiment med vitamin K1 observerade dock inte någon testosteron-ökande effekt.


En kost med höga nivåer av vitamin MK-4 (vitamin-K2) "kan bidra till minskad risk för åldersrelaterade sjukdomar genom att främja en ökad testosteronproduktion i testikelarna", skriver forskarna.

Exklusivt rabatterbjudande: K-vitamin på Gymgrossisten.com