Studie: Långsamma kolhydrater överlägsna vid viktnedgång

Om du vill gå ner i vikt bör du skippa snabbt absorberande kolhydrater som de i läsk, godis och vitt bröd, och istället hålla dig till långsamma kolhydrater. År 2007 publicerade dietister vid Tufts University publicerade resultaten av en studie som visar att denna typ av diet sparar muskelmassa.

Studien
Den typ av kost forskarna studerade var en låg GI-diet. Det innebar att försökspersonerna i försöksgruppen [LG] inte bara åt långsamma kolhydrater, utan också såg till att inte äta för mycket kolhydrater totalt. Deras energi härleddes till 30 procent från proteiner, 30 procent från fett och 40 procent från långsamma kolhydrater.

Människorna i kontrollgruppen [HG] gavs en diet vars energi bestod till 20 procent av protein, 20 procent fett och 60 procent långsamma och snabba kolhydrater.

Försökspersonerna hade en genomsnittlig BMI på 35, vilket betyder att de var överviktiga. De bantade under ett år med de ovan nämnda dieterna. De åt 30 procent färre kalorier än de brände. Inte alla ämnen kunde hålla sig till kosten.

Resultat
Vid första anblicken verkade både dieter vara lika effektiva när det gäller energiförbränning. Men när forskarna tog bort data från ett par personer som uppenbarligen hade fuskat med dieten - de hade förlorat mindre än fem procent av sin kroppsvikt) - så märkte dem att försökspersonerna i LG-gruppen hade gått ner i vikt på ett bättre sätt: de hade förlorat mer fett [FM] och mindre muskler [FFM] än de i HG-gruppen.

Exklusivt rabatterbjudande:


Källa:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20711415

.