Liten dos beta-alanin lika effektiv som stor

Kroppen svarar lika bra på en daglig dos på 1,6 g beta-alanin som en på 3,2 g. En studie vid Nestle Research Center i Lausanne har visat att båda doserna orsakar en ihållande ökning av karnosinkoncentrationen i musklerna.


Beta-alanin
Beta-alanin är en aminosyra. I kroppen är det en av byggstenarna för dipeptiden karnosin. Ju mer beta-alanin du tar, desto mer karnosin  kan dina muskler syntetisera. Och det är goda nyheter, eftersom karnosin fungerar som en buffert. Det neutraliserar vätejonerna som framkallas under intensiv träning. Ju högre karnosinkoncentrationen i muskelcellerna är, desto längre kan du hålla igång.


Cyklister, löpare, simmare och fotbollsspelare kan hålla ut längre om de tar beta-alanintillskott; styrkeidrottare kan göra fler sets. Beta-alanintillskott hjälper idrottare att prestera bättre och ger dem bättre träningsstimulans.


Vi vet ännu inte hur lång tid det är värt att ta beta-alanin och vad den optimala dosen är, men studien som beskrivs här kan ge oss en fingervisning.


Studien
Trettioen smala män gavs placebo eller beta-alanin under en period av åtta veckor. Beta-alanin gavs i 800-mg tabletter, som togs tre gånger om dagen med måltider.


En grupp tog en daglig dos på 3,2 g beta-alanin under de första fyra veckorna och därefter 1,6 g per dag under ytterligare fyra veckor [high-low]. En annan grupp tog 1,6 g per dag i åtta veckor [low-low].


Resultat
Figuren nedan visar att karnosinkoncentrationen fortsatte stiga i samtliga fall under de åtta veckorna. Om man tar 1,6 g per dag är ökningen lite långsammare än om man tar 3,2 g, men i slutändan når karnosinkoncentrationen samma nivå.


Exklusivt rabatterbjudande: