Aminosyror för ökad uthållighet

Tänk dig att din kropp tar upp mer syre och bränner mindre socker och mer fett. Enligt en studie som gjorts vid universitetet i Innsbruck 2005, är detta effekten av L-arginin-L-aspartat tillskott.


Enligt fältstudier gjorda på sjuttiotalet, är L-arginin-L-aspartat [strukturformel visas nedan] en förvånansvärt effektiv prestationshöjande aminosyra. Men hur kosttillskottet fungerade undersöktes inte vid tidpunkten.


L-arginin-L-aspartat
L-arginin sänker koncentrationen av mjölksyra i blodet under fysisk träning. Vidare väcker det den aeroba kapaciteten av kroppen, troligen genom att öka blodtillförseln till kroppens celler. L-arginin är en prekursor för NO, något som vidgar blodkärlen (vasodilatation). Det förmodas att NO stimulerar cellernas upptag av glukos och hämmar på så vis omvandlingen av proteiner till glykogen.


I teorin ökar L-aspartat fettförbränningen och minskar förbränning av glykogen i muskulatur. L-aspartat är en direkt prekursor av oxaloacetat. Oxaloacetat frigörs under citronsyracykeln, en komplex reaktion i vilken energin alstras från fetter, kolhydrater och proteiner.


I teorin: L-arginin och L-aspartat förstärker ömsesidigt varandras effekt. L-arginin sparar glykogen och ökar syreförbrukning, medan L-aspartat säkerställer att mer fett kan oxideras. Forskarna inrättade ett experiment för att ta reda på om det är faktiskt vad som händer. De gav sexton elever en daglig dos av 3 g L-arginin-L-aspartat i tre veckor och fick dem att cykla på en ergometercykel. Studenterna fick cykla i tre minuter med en hastighet som genererade 150 watt. Detta innebar att forskarna kunde testa effekten av L-arginin-L-aspartat på kort submaximal träning.


 


En lika stor grupp studenter fick placebo under de tre veckorna.


Först sänkte tillskottet laktatnivåerna. Se bilden ovan. Figuren till vänster visar resultaten av den experimentella gruppen; den högra visar resultaten av placebogruppen.
Pre-test = före provet, re-test = efter.


Tabellen nedan visar de andra effekterna av L-arginin-L-aspartat på testpersonernas kroppar.


Fettförbränning ökar medan kolhydratförbränningen minskar.

Aminosyror på Gymgrossisten.com

Källa:
http://www.jssm.org/vol4/n3/13/v4n3-13text.php
.