Vill du gå ner i vikt? Mixa din proteinshake

Dricker du proteinshakes och behöver gå ner i vikt? Om så är fallet, har forskare vid Pennsylvania State University har ett tips till dig: mixa din shake så att dess volym ökar. Om du dricker en mixad shake kommer du äta mindre under resten av dagen.


Forskarna använde egentligen inte protein shakes i deras experiment, utan en yoghurtbaserad shake. Men det spelar ingen roll - forskarnas resultat gäller för protein shakes också.


Forskarna gav en grupp bestående av nästan trettio män en shake att dricka en halvtimme före lunch. Shakesen hade en volym på 300 mm, 450 mm eller 600 mm, men alla innehöll samma mängd av kilokalorier. Skillnaden mellan dem var den tid de hade mixats. Ju längre de hade mixats, desto fler luftbubblor, och ju större volym.


Efter att männen hade ätit lunch och - i slutet av dagen - middag, fick de äta så mycket de ville.
Shakesen innehöll femhundra kilokalorier. De män som drack en shake hade därför ett högre energiintag för hela dagen än de som inte drack en shake. Trots det, åt de män drack mixade shakes tolv procent färre kilokalorier vid lunch.


Den aptitendämpande effekten av de volumiösa shakesen hade försvunnit när det blivit kväll, när försökspersonerna åt middag.


Forskarna har erbjudit två möjliga förklaringar till effekten. En är att den mixade shaken får magen att kännas som fullare. Det andra är att det tar längre tid att konsumera en vispad shake. Det kan ha lett till en ökad känsla av mättnad.

Protein på Gymgrossisten.com