Överlev prostatacancer med fiskolja

Ett högt intag av fisk och fleromättade n-3-fettsyror från fisk kan inte förhindra män från att få prostatacancer. Men det kan halvera chansen att dö av sjukdomen. Detta bekräftades av resultaten från en stor epidemiologisk studie vid Harvard, som publicerades i American Journal of Clinical Nutrition.


Män har omkring 10% chans att utveckla prostatacancer. Det är därför inte förvånande att läkare hänvisar till prostatan som en tickande bomb, och att forskarna söker närings- och livsstilsfaktorer som minskar risken för prostatacancer. I provrörsstudier, ser fiskfettsyror ut som den ideala lösningen. En metabolit av fiskfettsyran EPA, 15-HEPE, hämmar utvecklingen av prostatacancerceller. Men de epidemiologiska bevisen till stöd för den skyddande effekten av fiskfettsyror är svag: vissa studier tyder det finns ett samband medan andra avvisar möjligheten.


Harvardforskarna försökte att kasta ljus över frågan genom att söka igenom en databas med tjugotusen allmänna läkare för uppgifter om effekten av fisk och fiskfettsyror på prostatacancer. Samtliga läkare var deltagare i Physicians Health Study, en studie som inleddes 1983. Vid den tidpunkten var alla friska och över fyrtio, den äldsta var åttio. Läkarna berättade hur mycket fisk de åt, och forskarna övervakade deltagarna i 22 år.


Efter att ha analyserat datan, drog forskarna slutsatsen att fiskkonsumtion inte hindrade läkarna från att utveckla prostatacancer. Det fanns inget samband mellan risken för få prostatacancer och intag av fiskfettsyror.




I tabellen ovan ställde forskarna in chansen att utveckla cancer bland män som konsumerar minst mängd fisk fettsyror (kvintilen 1) på 1 (referenten). De män i kvintilen 3 hade en genomsnittlig intag av fiskfettsyror, och män i kvintilen 5 högsta intaget.


Som framgår av tabellen, sågs ingen effekt.


Men när forskarna tittade på sannolikheten för de män som dör av prostatacancer, fann de en relation. Ju mer fiskfettsyror som konsumeras, desto lägre chans att dö (se diagram nedan). Ju brantare kurvan, desto större är sannolikheten att de män som har fått diagnosen prostatacancer dör av sjukdomen.



Om man tittar på intaget av fisk istället för fiskfettsyror, är graferna nästan identiska. Den grupp män som har högst fiskkonsumtion - mer än fem gånger i veckan - hade ungefär hälften så stor risk att dö av prostatacancer jämfört med de män som åt minst fisk.


Omega-3 på Gymgrossisten.com

Källa:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18996866.