Skräpmat mindre fettbildande med C-vitamin

Att göra råttor tjocka med hjälp av skräpmat är svårare om du ger dem C-vitamin på samma gång, enligt forskare vid University of Navarra i Spanien.


Det finns ett flertal studier som visar på att antioxidanter likt vitamin C hämmar utveckling av fetma. Spanjorerna var intresserade av dessa studier, och lät därför utföra ett djurförsök där de gav tre olika grupper av råttor olika dieter under åtta veckors tid.


En kontrollgrupp, “C”, gavs vanlig mat: sjutton procent av energin kom från protein, sjuttio procent från kolhydrater och resten från fett.


Gruppen “CAF” matades med en kost bestående av en begränsad mängd vanliga livsmedel. Det mesta av deras diet bestod av leverkorv, bacon, pommes frites, kakor, chips och choklad. Nio procent av energin i maten kom från protein, sextio procent från fett och resten från kolhydrater. Denna diet ansågs representera den typiska västerländska skräpmatskosten.


Den återstående gruppen hette “CAFVIT”. De fick en CAF-kost, men med tillsatt vitamin C. Varje råtta fick en daglig dos 750 mg C-vitamin per kg kroppsvikt.


Tabellen nedan visar hur kroppsvikt och kroppssammansättning förändrades för de tre grupperna.


Vitamintillskottet hindrade tillväxten av fettvävnad. Råttorna i CAFVIT gruppen hade efter åtta veckor blivit nästan en fjärdedel lättare än råttorna i CAF-gruppen.


Forskarna vet inte exakt hur detta fungerade. De mätte råttornas genaktivitet och fann att C-vitamin gör att gener som är inblandade i produktionen av steroidhormoner arbetar långsammare. Ett exempel är genen för StAR protein - ett protein som introducerar kolesterol in i mitokondrierna, där cellen börjar att omvandla kolesterol-molekylen till ett hormon. Diagrammet nedan visar aktiviteten av STaR-genen.
Forskarna tror att C-vitamin hindrar produktionen av kortisol och andra hormoner som leder till fetma. Forskarna drar slutsatsen, att om detta verkligen är fallet, då är det inte bara matmissbruk som gör människor feta, utan snarare konsumtion av mat med låg kvalitet som innehåller för lite hälsosamma ämnen såsom vitamin C.


C-vitamin på Gymgrossisten.com