D-vitamin hjälper dig tappa fett

Överviktiga kvinnor på en viktminskningsdiet förlorar fett snabbare desto mer D-vitamin de har i blodet. Detta enligt forskare vid Spanish Complutense University of Madrid, som publicerade en artikel om detta i British Journal of Nutrition. Vidare verkar det som att D-vitamin även hjälper till att bevara kroppens fettfria massa under viktminskning.


De spanska resultaten är, som forskarna betonar, preliminära. De bygger på de första två veckorna av deras experiment som involverade sextio överviktiga kvinnor mellan 20 och 35 år.

Inledningsvis delade forskarna upp kvinnorna i två grupper: de med en mycket och de med lite D-vitamin i blodet. Sedan satt forskarna kvinnorna i båda grupper på två olika dieter. En diet bestod huvudsakligen av frukt och grönsaker och innehöll mindre än 3 mikrogram D-vitamin per dag; den andra dieten bestod av främst korn i form av särskilda bars från sponsorn Kellogg’s Espana.

Trots att mejeriindustrin är så förtjust i teorin att kalcium minskar fetma genom att blockera D-vitamin i kroppen, menar andra forskare att de har hittat bevis för att en högre D-vitamin-nivå faktiskt minskar risken för övervikt. Dessa påståenden var orsaken bakom denna forskning.

Tabellerna nedan visar vad som hände med de bantande kvinnorna under en två-veckors period. Alla grupper åt ungefär samma mängd kalorier.Ovan är resultaten för de kvinnor med lite D-vitamin [= 25 (OH) D] i deras blod. Det finns inga överraskningar här. Men i tabellen med resultaten för de kvinnor med hög D-vitamin i blodet, är det en annan historia.


"De nuvarande resultaten, även om de har erhållits i en liten provstorlek och på kort tid, tyder på att kvinnor med en bättre D-vitaminstatus svarar mer positivt på hypokaloriska dieter och förlorar mer kroppsfett", drar forskarna slutsatsen.

Källa:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18279549