Behöver du bättre minne? Dra ner på kolhydraterna.

En kost där den främsta energikällan är fett och proteiner, och inte kolhydrater, förbättrar minnet hos äldre människor. Neuroforskare från University of Cincinnati skriver om detta i en artikel publicerad i Neurobiology of Aging.


Alzheimers och demens blir vanligt förekommande sjukdomar som en följd av den åldrande befolkningen, och forskarna söker efter sätt att bromsa denna uppgång. Studier har visat att personer med kontinuerligt förhöjda insulin- och glukosnivåer löper större risk att drabbas av mental försämring när de blir äldre.


Forskare misstänker att dagens massproducerade kost, där en stor del av kaloriintaget kommer från [främst snabba] kolhydrater, är en av drivkrafterna bakom den ökade förekomsten av Alzheimers och demens.


Forskarna från Cincinnati undrade om en diet som är låg i kolhydrater kan hjälpa hjärnan hos äldre att fungera bättre. Så de gjorde ett experiment med 23 äldre patienter, medelålder 70, som hade märkt att de börjat bli glömska.


Forskarna delade upp sina försökspersoner i två grupper. En grupp fick en "normal" diet under sex veckor, där det mesta av energin kom från kolhydrater [High carb]. Den andra gruppen fick en diet som innehåll mycket få kolhydrater [Low Carb]. Den senare refereras ibland till som en "ketogen" diet.


Försökspersonerna försökte hålla sig till ett dagligt intag av 20 g kolhydrater per dag.


Strax före starten och strax efter slutet på sexveckorsperioden testade forskarna försökspersonernas minne. Forskarna tittade på hur bra de äldre personerna var på att minnas ord [Verbal Memory] och hur bra de var på att minnas siffror och bokstäver [Memory]. Noterna att båda testerna förbättrades till följd av ketogen diet.


Resultaten talar för sig självt, i mitt tycke.
Känner du någon som är känner sig glömsk? Dela då gärna inlägget.

Lowcarb på Gymgrossisten.com


Källa:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21130529